2014. június 1., vasárnap

Árnyékok


http://cokgulenadam.tumblr.com/ A meleg aszfalt délibábokat hagy az előttünk elterülő úton. Nincs sehol vége. Csak fut a végtelenbe. Elhalad sárga búzatáblák mellett, erdők mögött, csipkebokrok előtt. A távolból tehénbőgés hallatszik, te meg gondolatban azon nevetsz, hogy a városiak hogy megcsodálják a teheneket, mikor lejönnek ide, falura. Pont úgy, ahogy a gémeskutat, vagy a pásztort, aki a vasútállomás melletti réten legeltetni minden reggel a nyáját, és van egy fekete, csapzott kutyája, aki nem sajnál belekapni egy-egy elkóborolt bárányba.Papucsaink már rég a kezünkben vannak, lábujjainkkal egyszer a homokba túrunk, máskor a kavicsokon lépkedünk. Már bokáig vagyunk porosak, és kapkodnunk kell magunkat a beton forrósága miatt. Odafent, az utat szegélyező fák levelei között átsüt a napsugár, a földre pacákat és krikszkrakszokat fest. Miénk az egész világ... De legalábbis a falu határa, ahol néha zetorok köpködik a füstöt, máskor csak egy-egy bogár duruzsol.

Ilyenkor, mikor megyünk arra, amerre a kedvünk tartja, olyan érzés, mint a mesében, mikor a legkisebb gyermek elindul szerencsét próbálni egy piros tarisznyával meg néhány hamuban sült pogácsával. 
Jó, hogy itt vagy velem. Nem vagyok egyedül, még ha csak a saját árnyékom is vagy szétfolyva az aszfalt egyenetlen felületén.